Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

10 de maig 2012

Afectació de festes populars, tradicionals, alternatives, ...

Avui he rebut una consulta i m'ha fet pensar.
Aquí a la comarca del Bages hi ha certa tradició de Festes Majors Altenatives. Bé, pel cas que ens ocupa, i fent-ho extensiu, a molts pobles trobariem també curses populars, caminades, també fires sectorials, festes majors d'hivern, arrossades populars...
Doncs totes aquestes activitats es troben afectades pel decret 82/2010 que fonamenta aquest blog, sense oblidar la Llei 11/2009 d'espectacles públics i activitats recreatives.

Us presento primer el recull d'epígrafs del nostre decret on s'encaveixen les activitats que us comento;

                                                                                                                         
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya

1. Activitats amb reglamentació sectorial específica.
e) Activitats d’espectacles públics i recreatives, i activitats esportives.
Llocs, recintes i instal·lacions en què se celebrin els esdeveniments regulats per la normativa vigent en matèria d’espectacles públics i activitats recreatives, així com llocs, recintes i instal·lacions en què se celebrin activitats esportives, sempre que compleixin les característiques següents:
-  En espais tancats:                                                                                     
--> Edificis tancats: amb capacitat o aforament igual o superior a 2.000 persones, o amb una altura d’evacuació igual o superior a 28 m.
--> Instal·lacions tancades desmuntables o de temporada: amb capacitat o aforament igual o superior a 2.500 persones.
--> A l’aire lliure: en general, aquelles amb una capacitat o aforament igual o superior a 5.000 persones.
- En espais no tancats:                                                                                
--> A l’aire lliure: en general, aquelles amb una capacitat o aforament igual o superior a 15.000 persones.

2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
i) Altres activitats: aquelles altres activitats desenvolupades en centres, establiments, espais, instal·lacions o dependències o mitjans anàlegs que reuneixin alguna de les característiques següents:                                         
A.2.i.04 Totes aquelles activitats desenvolupades a l’aire lliure amb un nombre d’assistents previst igual o superior a 5.000 persones.
A.2.I.06 Castells de foc amb més de 50 kg de matèria explosiva, d’acord amb l’Ordre de 2 de març de 1989, que modifica l’Ordre de 20 d'octubre de 1998 que regula la manipulació i l'ús d’artificis en la realització d’espectacles públics de focs artificials.
                                                                                                                         
C: Catàleg d’activitats i centres de referència per a la protecció civil local.

1. Activitats amb reglamentació sectorial específica.
 a) Teatres, auditoris, sales de congressos o cinemes amb una ocupació inferior a 2.000 persones i superior a 500 persones.               
b) Discoteques, sales de festa i altres establiments oberts al públic no inclosos explícitament en l’annex I d’aquest Decret amb una ocupació inferior a 2.000 persones i superior a 500 persones.
c) Concerts o espectacles públics, activitats recreatives i activitats esportives en espais no tancats a l’aire lliure, no inclosos en l’apartat A, amb un nombre d’assistents previst inferior a 15.000 persones i superior a 1.000 persones.      
d) Les activitats d’espectacles públics, les activitats recreatives i les activitats esportives, a l’aire lliure, en espais tancats: aquelles amb una capacitat o aforament igual o superior a 500 persones i inferior a 5.000 persones.    
e) Activitats en espais públics, de risc, de caràcter festiu, tradicional o popular. 

2. Activitats sense reglamentació sectorial específica.
f) Curses esportives fora del casc urbà o en trams.
g) Curses esportives dins del centre urbà amb més de 1.000 participants.
h) Correfocs o actuacions de foc no inclosos a l’apartat A.

                                                                                                                         

Plantejem doncs el cas;
1 - Una entitat local, pendrem per l'exemple una associació de veïns d'un carrer del casc urbà, planteja fer les festes del barri i desitja fer unes enramades.
http://www.revistaespigol.com/wp-content/uploads/2010/09/dsc01575.jpg2 - Una associació esportiva, orgullosa de l'entorn del municipi preten organitzar una pedalada en BTT pel municipi.
3 - Una colla de joves que, no sentint-se representats pel seu Ajuntament, plantejen una festa major alternativa.
4 - Una associació de caçadors del municipi desitja celebrar el seu aniversari en forma d'arrossada popular, de calçotada o del que volgueu.
5 -(...)

(font de la fotografia: revista espigol)



La majoria d'aquestes colles de persones abans de començar els preparatius s'informen i els cau a les mans aquest decret 82/2010. Tan fa d'on provingui, podria ser el mateix Ajuntament, una associació germana, un col·laborador o associat que ha sentit veus,....

I la gran pregunta que es faran; ens afecta aquest decret? què ens costarà cumplir-lo?

Bé doncs, recordant els exercicis que feiem a l'escola quan erem petits, ... relaciona amb fletxes les activitats que s'han posat com exemple amb els epígrafs que us plantejava al principi del post.

Solució;
TOTES LES ACTIVITATS ANOMENADES ESTAN AFECTADES i, per extensió, qualsevol tipus d'activitat amb caràcter festiu, tradicional o popular realitzada en espais públics sigui quin sigui el seu aforament (epígraf 1.e. de l'annex 1.C del decret 82/2010).
 
Aquí tenim un problema; la gran majoria d'aquestes activitats es financien amb les quotes dels socis o amb la mateixa venda de tikets de la propia activitat,.... és a dir, cap d'elles és una activitat lucrativa ni disposa de pressupost per fer actes que impliquin recursos que s'haguin d'aconseguir fora dels socis/participants/col·laboradors de l'acte i, com ja sabeu, el decret 82/2010 requereix un seguit de recursos que es tradueixen en unes necessitats econòmiques que poden resultar en una botifarrada a 100€ per començal.

La Direcció General de Protecció Civil sembla que n'està al corrent. No hi ha hagut encara queixes d'enramades (com a mínim no en tenim constància) però si d'associacions d'alguns sectors que, trobant-se escanyades pel marc econòmic actual i considerant que els requisits en autoprotecció no els corresponen en la mesura que es demana al decret ja han traslladat els seus neguits al carrer Diputació.

De moment, la resposta és la següent;
"Estem al corrent, hi ha moltes activitats afectades pel decret que no ho haurien d'estar, Treballem en un nous textes que aclariran els punts que hem detectat conflictius i en dates properes es donarà la corresponent publicitat". (font: tècnics del DGPC)

Cap detall de dates ni activitats,és a dir; fins a nova ordre el catàleg d'activitats afectat pel decret 82/2010 és el que es va publicar el 7 de juliol de 2010.

Treieu vosaltres mateixos les conclusions.



Consultoria Tècnica Transversal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí.